Francúzska cibluľačka

 Na túto polievočku som si robila už dlhšie zálusk :-) Máme ju radi, aj keď viac my dospelí... No tiež je to skôr zimná polievka, preto som využila príležitosť a po dnešnej prechádzke pripravila túto dobrotu. Je síce náročnejšia na čas prípravy, ale počas varenia sa stihne pripraviť aj druhé rýchlejšie jedlo...

POTREBUJEME (4 porcie):
1 kg cibule
3 lyžice masla
2 lyžice oleja
1,5 L hovädzí vývar
3 vetvičky tymiánu
2 strúčiky cesnaku
2 PL hnedého, alebo trstinového cukru
čerstvé mleté korenie
2bobkové listy
250 ml bieleho, alebo ružového vína


Na ozdobu: 
chlieb
chedar


Na roztopenom masle s olejom opečieme na plátky nakrájanú cibuľu s cukrom do hneda. Trvá to dosť dlho, cca 30-40 minút. Najprv ju na prudkom plameni opečieme a potom na stíšenom plameni dusíme tak dlho, aby bola cibuľa hnedkastá a skaramelizovaná. Asi v polovičke dusenia pridáme prelisovaný cesnak. Keď je cibuľa hnedá, pridáme tymián, bobkový list a korenie a opečieme, aby sa uvoľnili chute korenín. Prilejeme víno a povaríme asi 10 minút a prilejeme vývar, následne varíme ďalších 40 minút, aby sa nám tekutiny zredukovali. Po dovarení si pripravíme chlebík tak, že ho najprv opečieme (najlepšie v toustovači, alebo hriankovači) a následne posypeme syrom a dopečieme v rúre a dáme do polievky. Malo by sa to zapekať správne spolu s polievočkou, ale nevidím v tom veľký rozdiel a takto taniere nepália :-)



Už sa však teším na zajtrajší Quiche :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára