Tešila som sa dnes na večer, ako si pripravíme tento skvelý a chutný recept, hoci u nás zúri črevná chrípka, mňa ešte nedostala, a preto, hor sa do varenia. Lasagne sa dajú využiť aj inak ako na klasický spôsob, aj keď môžete použiť aj cannelloni, to už nechám na vás :-) Tak isto aj bešamelová omáčka sa dá urobiť na iný spôsob, ako sa dozviete neskôr v recepte.
Skvelá kombinácia paradajok, bazalky, a iných byliniek v spojení s dobrým syrom a špenátom, hmm, stojí za odskúšanie.
Skvelá kombinácia paradajok, bazalky, a iných byliniek v spojení s dobrým syrom a špenátom, hmm, stojí za odskúšanie.
POTREBUJEME:
1/2 balíka lasagní / alebo cca 13-15 ks cannelloni (záleží od veľkosti zapekacej misy)
120 g mozzarella
olivový olej
parmezán na posypanie
Špenátovo-ricottová plnka:
1 cesnak nakrájaný na plátky
majoránka, oregáno (ideálne čerstvé, vtedy dávame za hrsť, sušené po lyžičke)
2 lyžice masla
trochu olivového oleja
štipka muškátového orieška
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
400 g ricotty (ak nezoženieme, môžeme použiť lučinu)
Paradajková omáčka:
2 hrste čerstvej bazalky (tu neodporúčam sušenú)
2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
trocha olivového oleja
soľ, čerstvé mleté korenie
PL kryštálového cukru
Biela omáčka (namiesto bešamelovej):
300 g Créme fraiche (môžeme nahradiť kyslou smotanou)
3 ančovičky
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
soľ, čerstvé mleté korenie
Odporúčam pripraviť si všetky suroviny rovno na použitie, aby sme sa pri varení už zbytočne nezdržiavali. Najprv si pripravíme lasagne, aby boli al dente a dali sa ohýbať (podľa návodu na obale). Predohrejeme rúru na 170°C. Následne si vo vysokej panvici pripravíme špenát: rozohrejeme maslo s trochou olivového oleja, pridáme cesnak a bylinky, necháme uvoľniť vôňu a pridáme umytý a usušený špenát. Premiešame, trochu osolíme a hneď vypneme. Špenát sa nám rýchlo zredukuje a udusí a takouto rýchlou prípravou si udrží viac vitamínov. Špenát presunieme do hlbšej misy, kde nám bude chladnúť.
Zatiaľ si pripravíme paradajkovú omáčku: V tej istej panvici si opäť rozohrejeme trošku olivového oleja a pridáme cesnak a 1/2 bazalky, chvíľu opečieme a pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky so šťavou. Pridáme cukor, soľ, korenie a varíme cca 10 minúť, aby sa nám šťava zredukovala a vznikla hustejšia omáčka. Odstavíme a pridáme zvyšnú čerstvú bazalku. Zmes vylejeme do zapekacej misy.
Teraz už máme špenát vychladený, takže pridáme do misy ricottu, parmezán a premiešame. Zmesou plníme pripravené lasagne, ktoré zatočíme do tvaru cannellon (alebo plníme cannelloni), ktoré kladieme tesne vedľa seba na paradajkovú omáčku do misy.
Následne si pripravíme bielu omáčku: rozmixujeme ančovičky a zmiešame ich s créme fraiche, osolíme, okoreníme a pridáme parmezán. Vymiešame na hladkú omáčku, ktorou polejeme pripravené lasagne, aby boli celé pokryté. Na vrch ešte dáme kúsky mozzarelly, parmezán a pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme cca 25 minút do zlatista.
Aj keď to na tanieri vyzerá všelijak, chutí to naozaj úžasne! Dobrú chuť :-)
PS: nakoniec sa mi podaril skvelý bártrový obchod :-) Kamarátka doneisla muffiny a odniesla si 2 porcie lasagní, oplatí sa. Ďakujeme Tonka!
tak tento tvoj blog je na zjedenie, I Like!
OdpovedaťOdstrániťnoo, este je len v plienkach a caka ma vela vela nadseneho varenia :-) Dakujem!
Odstrániť