Špargľová polievka so strateným vajcom

Ja a krémové polievky sme zohratá dvojka .-) Jednoducho sa navzájom máme radi, ja sa zrelaxujem pri ich voňavej príprave a oni sa mi za to odmenia úžasnou lahodnou chuťou... Túto špargľovú polievočku som si dnes skombinovala aj s inými ingredienciami, aby sa predsa len nevarila na rovnaký spôsob, hoci chutný. Naposledy ma inšpirovala na špargľovú Lucy, odvtedy sme mali plno ďalších a dnes, keď je tu opäť špargľová sezóna, tak som sa nevedela dočkať, až prídem domov a pustím sa do varenia. Zhodou okolností mi aj moja milá suseda doniesla balíček špargle :-) tak budeme mať opäť do zásoby, jupííí

POTREBUJEME:
1 balík špargle
1 stredný pór
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 stredné zemiaky
100 - 150 ml bieleho vína
1 L slepačieho vývaru
1 ČL mletý koriander
štipka muškátového oriešku
mleté korenie, soľ
štipka šafránu
1 plná PL kryštálový cukor
60 g masla
125 ml smotany/šľahačky
50 g strúhaného parmezánu


Stratené vajce: ocot, soľ, vajce

Najprv si pripravíme všetky suroviny: špargľu očistíme a odkrojíme si špičky, ktoré si zatiaľ odložíme  bokom. Zvyšok nakrájame na cca 4 cm kúsky. Pór nakrájame na kolieska, cibuľu na mesiačiky, zemiaky na kocky. 
V hrnci si roztopíme maslo na ktorom podusíme cibuľu, cesnak a pór, kým nezmäknú, potom pridáme zemiaky , koriander, korenie, šafrán a cukor a necháme chvíľku popražiť. Pridáme špargľu, zalejeme vínom, podusíme 2 minútky a zalejeme vývarom. Varíme do mäkka. Na záver pridáme smotanu/šľahačku, odstavíme a poriadne rozmixujeme. Potom vrátime opäť na šporák, pridáme špičky špargle, ktoré sme si odložili bokom a varíme 10 minút, pridáme muškátový oriešok, parmezán, a po rozpustení vypneme oheň. Necháme chvíľu postáť, aby nám špičky ešte zmäkli. Ak treba, dosolíme až na záver.
Zatiaľ si pripravíme toasty a stratené vajce. Do hrnca dáme vodu, soľ a ocot a privedieme k varu. Ja si rozbíjam vajce opatrne do malej naberačky, ktorú potom ponorím do vriacej vody a vajíčko opatrne vylejem z naberačky. Varíme cca 3-4 minútky, aby bolo na hnilíčko. Vyberieme, dáme na pripravené toasty a podávame s polievočkou .-)


Dobrú chuť :-)

4 komentáre:

  1. tak toto vyzerá absolútne luxusne a to stratené vajce a toasty -paráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka Biba .-) ak máš rada chuť špargle, tak aj chutí luxusne .-)

      Odstrániť
    2. no samozrejme tá je super,tú mám veľmi rada :)

      Odstrániť
  2. jooj,dobrota !!! :)ja sparglu milujem v kazdej podobe:)

    OdpovedaťOdstrániť