Pečená zelenina podľa Jamieho :-)

Tanier plný farieb a chutí, tak by som nazvala pečenú zeleninu podľa Jamieho, ktorá zasýti aj bez mäsa, hoci mojich malých zarytých odporcov som nepresvedčila :-) ja si oblizujem ešte prsty. S dobrým Savignom Blanc, ktorý sme si priniesli zo včerajšieho Dobrého trhu jednoducho nemá chybu.

Recept som našla na stránkach Jamieho Oliviera už dávnejšie, ale zhodou okolností som naň dnes natrafila aj u Aneta Goes Yummi, kde je podrobne slovensky preložený :) Ja si zvyknem ingrediencie ešte pridávať, alebo uberať, podľa toho, čo doma mám, ako dnes som pridala červenú cibuľku prekrojenú na štvrťky a obalenú v kvalitnej slaninke, či šampiňóny a zemiaky, pokvapkané olivovým olejom a vetvičkami rozmarínu a vynechala som kvaku, ktorú som nezohnala. Takže vďaka slaninke to nebolo celkom vege, ale tá je naozaj dobrovoľná, no velice chutná :-)

POTREBUJEME:
Mrkva 3-4 ks:
šťava a kôra z 1 pomaranča
1 ČL čerstvého nasekaného rozmarínu
olivový olej
Cvikla (2 ks):
3 PL balsamica
1 ČL čerstvého nasekaného oregána
olivový olej
Fenikel (2 ks):
1 ČL čestvého nasekaného tymiánu
šťava z polky citróna alebo limetky
olivový olej
Kvaka (350g):
3 PL balsamica
5 bobkových listov
olivový olej


Zeleninu vopred umyjeme, nakrájame na tenké plátky - pásiky a predvaríme (cviklu 30 minút, ostatnú 10 minút, fenikel len krátko), cviklu varíme zvlášť, aby nám nezafarbila ostatnú zeleninu, ktorú môžeme variť spolu v 1 hrnci. Scedíme, necháme trochu vychladnúť a namarinujeme. Ja nechávam postať zeleninku v marináde, aby ňou nasiakla, aspoň 15 minút. K mrkve pridávam aj trochu medu, asi 1 ČL, ktorý urobím na mrkve peknú glazúru. Môžeme pridať aj cesnak namarinovaný v mede :-) Zeleninu si rozložíme na plech, mierne posolíme, prípadne môžeme soľ vynechať úplne, nakoľko zelenina obsahuje soli dosť. Osoliť treba iba zemiaky.
Pečieme asi 30 minút na 170°C a na záver ešte 10 minút prepnem na gril, takže spolu 40 minút. Aby bola zeleninka upečená a krásne zlatohnedá.

Dnešná nedeľa je naozaj plná farieb nie len, čo sa jedla týka, práve sa ešte dopekajú mrkvové muffinky a stihli sme poriešiť upratovanie u presadenie byliniek, takže už by to chcelo len väčší balkón.


2 komentáre:

  1. Táni, mňa by si veru presvedčila!!! Tiež robíme pečenú zeleninu, avšak ju nepredváram :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano Zuzi, vsimla som si .-) este mame prave aj dnes jeden plech, co nam ostala zeleninka, tak prave tu rozvoniava, skus aj tuto verziu, je naozaj chutna s tou marinadou :-)
      Ako dieta by som si nikdy nemyslela, ze zeleninka je taka chutna!

      Odstrániť